Doktor hastaya sorar: “Neren ağrıyor, nasıl düştün, gece uykuların nasıl vb.”
Polis suçluya sorar: “O gece neredeydin, araba nerde, eve saat kaçta girdin”
Mağazaya girersiniz satıcı sorar: Nasıl bir şey bakmıştınız, kaç numara giyiyorsunuz”
Bu insanlar soru soruyorlar çünkü işleri bunu gerektiriyor. O cevaplara ihtiyaçları var. Öğrendikleri sayesinde işlerini yapıyorlar. Eğer yakın ilişkilerinizde aldığınız cevaplar işinize yarayacaksa siz de soru sorabilirsiniz elbette. Ancak
öylesine ya da sırf meraktan soruyorsanız, soru sormak sizin için bir iletişim şekli, insanlarla ilgilenme şekli olduysa diğer insanlara rahatsızlık vermeye başlayabilirsiniz. Meraklı kimse olursunuz.
Mesela,
“Neredesin, neredesiniz?”
Eğer siz de o kişiyle orada buluşmayacaksanız sormayın. O isterse söyler.
“Kaç paraya aldın?” Eğer ödemenin bir kısmını siz yapmayacaksınız sadece güle güle kullan deyin ama sormayın.
Kim geldi, kiminle gittin, nereye koydun, nerden aldın… gibi-gibi pek çok soru. Aldığınız cevapla ne yapacaksınız? İlgili soru ile meraklı soruyu ayıran püf nokta burası. Kaç numara giydiğinizi soran satıcı, ona göre ayakkabı çıkarmak için soruyor, merakından değil.
Meraklı sorular ilişkilerde sıkıntı yaratır, rahatsız edicidir. Çünkü arkası gelir. Kişi soruya cevap verdiği an sorulacak daha fazla sorunun önünü açar, soru yağmurundan kendini kurtaramaz. Çünkü sorduğu soruya cevap alan kişi kendi fikirlerini söylemeye, akıl vermeye ve hatta kendinde eleştirmeye hakkı görmeye başlayabilir.
-“Akşam neredeydiniz?”
“Meltemlerdeydik”
-“Neden Meltemlere gittiniz ki?”
“Can sıkıntısı”
-Hani Meltemi sevmiyordun?
“Yani bazı huylarını sevmiyorum ama eğlenceli kız”
-Epey oturdunuz herhalde?
“Yoo saat onbir falandı”
-Onbir az mı? hafta içi sonuçta yine epey oturmuşsunuz.
Gördüğünüz gibi ilk soruya cevap verildiği an geçmiş olsun.
Eğer böyle sorular soran biriyseniz bilin ki sorularınız ilişkilerinize zarar veriyor, insanları huzursuz ediyor. Sonuçta hiç kimse yakın ilişkilerinde sorgu memurunun karşısında gibi hissetmek istemez. İnsanların ne yaptığıyla, nereye gittiğiyle değil bizzat kendileriyle ilgilenin. Eğer bu tür sorulara çok fazla maruz kalıyorsanız da cevap vermenin daha fazla soru ya da eleştiri demek olduğunu hemen hatırlayın. Bekleyin biraz ve sakince “neden soruyorsun” deyin. Sinirlenmeyin. Karşınızdaki kişi kötü niyetli olmayabilir, belki de bildiği tek iletişim yolu budur. Yargılanmak, eleştirilmek, masaya yatırılıp didiklenen taraf olmak istemiyorsanız amaçsız sorulardan kendinizi koruyun ve cevap vermeyin.
Psk.Tülay Kök